De Covid-crisis heeft weinigen gespaard en ook de coworking-sector heeft het zwaar te verduren gehad.

Coworking ruimtes behoorden tot de eersten die te lijden hadden onder de eerste opsluiting die in maart 2020 werd aangekondigd. Zodra dit bekend werd gemaakt, daalde het aanwezigheidspercentage en werden alle vergaderingen en evenementen afgelast.

De aanwezigheidspercentage in de Topos-centra in maart/april/mei 2020 bereikte een droevig plafond van ongeveer 3%.

 Dit leidde tot de beëindiging van abonnementen en verzoeken om huurvermindering voor veel klanten die niet naar het kantoor konden komen maar ook te lijden hadden onder de financiële crisis. De omzetcijfers van het sector werden natuurlijk zwaar geïmpacteerd.

Door de gezondheidscrisis, zijn veel coworking centra in grote moeilijkheden geraakt.

Sommigen zochten hun toevlucht in een gerechtelijke reorganisatieprocedure, anderen sloten stilletjes hun deuren en velen gingen falliet.

De versoepelingen van de zomermaanden 2020 hebben ervoor gezorgd dat veel freelance en midden-en klein bedrijf collega’s die niet thuis konden werken en behoefte hadden aan zelfs de meest minimale sociale interactie, terugkwamen naar Topos.

Terwijl de “corporate”, grotere bedrijven, schuchter terugkeerden naar kantoor, door hun werknemers onder telewerken te houden.

De crisistoestand werd eind september 2020 opnieuw verlengd, wat een tweede rem zette op een veelvuldige terugkeer naar het kantoor van voornamelijk Corporate werknemers.

Alhoewel, de freelancers wilden de situatie van maart 2020 echter niet opnieuw beleven en bleven ze gebruik maken van onze ruimtes, ook al was het minder frequent.

Waar staan we in september 2021, 18 maanden na het begin van de pandemie?

Topos heeft de tijd gehad om het sanitaire protocol in te voeren sinds de lente 2020, dit zorgde voor het gerust stellen van de werknemers en de opkomst te verhogen.

De “huisfeesten”, “Zoom” en “Teams” van de eerste maanden van 2020 zijn sinds mei 2021 vervangen door “face-to-face”-bijeenkomsten in de Topos-centra. De terugkeer naar de normale gang van zaken of bijna normale gang van zaken is begonnen. 

De sociale interacties werden zo erg aangetast door de diverse opgelegde overheidsmaatregelen dat het van tijd tot tijd samenkomen op kantoor zorgde voor een verademing voor de werknemers.

Topos heeft zijn zomerbarbecues – met inachtneming van het door de Codeco-normen opgelegde aantal gasten – in juli 2021 georganiseerd (de editie 2020 moest geannuleerd zijn). Nooit eerder was het zo aangenaam om samen te komen en deel te nemen aan een dergelijk evenement.